Jenny Verplanke stelt tentoon in de Vrije Evangelische Gemeente te Nieuwvliet

De tentoonstelling Kunst in de Kerk vindt plaats van 14 t/m 28 juli in de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente Nieuwvliet, Provincialeweg 2 te Nieuwvliet. De expositie is de hele week open van 14.30u – 17.30u, behalve op zondag. Tweemaal is er een nocturne op woensdagavond 19 en 26 juli, van 19.30u – 21.00u. De kunstenares Jenny Verplanke zal dan zelf aanwezig zijn en haar schilderijen en beelden verder toelichten.

Jenny Verplanke is afkomstig uit IJzendijke en woont en werkt nu al jaren in Houtave een Vlaams polderdorp tussen Brugge en Oostende. Haar schilderijen en beelden worden in veel Europese landen geëxposeerd.

Ze was met haar man Wim een aantal jaar actief als vrijwilliger in Togo, West-Afrika. Veel van de inspiratie voor haar kunstwerken vindt daar zijn oorsprong. Daarnaast zijn er de jaarlijkse projecten die ze samen met de stichting Art for All ondernemen. Mensen die in moeilijke omstandigheden leven of traumatische ervaringen hebben meegemaakt, worden uitgenodigd om creatief bezig te zijn. Jenny werkt daar met ex-kindsoldaten, misbruikte meisjes, aidspatiënten, weeskinderen en vluchtelingen. Al deze ervaringen zijn voelbaar in haar werk.

Haar schilderijen en beelden combineren schoonheid en betrokkenheid. We voelen het leed van de wereld in haar werk en worden uitgedaagd niet onverschillig toe te kijken maar daar iets mee te doen. Jenny vertelt: ‘De veerkracht van kinderen is enorm, of het nu gaat om de ex-kindsoldaten in Oeganda, seksueel misbruikte meisjes in Noord-Thailand of vluchtelingen in de kampen op Griekse eilanden. Iedere keer weer blijkt dat creatief met elkaar bezig zijn zo’n verademing biedt.’ Die veerkracht vind je in haar kunstwerken terug.

In de schilderijen van Jenny zijn tafels en stoelen, bekers en schalen niet weg te denken. Het gaat in haar lyrisch abstract werk om veel meer dan huiselijk meubilair en eetgerei. Door haar leven in Afrika en het werken met getraumatiseerde kinderen is een tafel meer dan de plaats waar eten en drinken worden gedeeld, als dat er al is. Het is een plaats waar gelachen wordt en tranen vloeien, een veilige plaats voor gesprek, voor stilte, voor gebed. Een plaats waar geschenken worden ingepakt en uitgepakt…

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten