‘Ode aan de Synode’

Zaterdag 10 november 2018 werd in de Augustijnenkerk in Dordrecht door Koning Willem-Alexander de ‘Ode aan de Synode’ geopend. Hiermee herdenkt de stad in de komende zeven maanden,  dat de internationale kerkvergadering vierhonderd jaar geleden plaats vond. Met deze synode werd in 1618 een einde gemaakt aan religieuze en politieke conflicten.

Met het lezen van een gedeelte uit Romeinen 12 opende de koning deze ode. Piet Hein Donner werd gevraagd om een verzoeningsrede te houden en hij eindigde zijn rede met: “ als we in alle verscheidenheid elkaar aanvaarden”  zou dat mooi zijn.

Veel aandacht ging naar de expositie ‘Werk, bid en bewonder’. De koning heeft vanuit het familiebezit een bruine Bijbel met zilveren sloten voor de expositie beschikbaar gesteld. Een robot zal in de komende maanden de Statenbijbel kalligraferen.

Aanwezig waren de leden van de Raad van Kerken, van het Nederlands Christelijk Forum en veel politici, waaronder de voorzitter van de Eerste Kamer en vertegenwoordigers uit de kerken. Namens de Bond was Harm Jager aanwezig. Meer lezen over 400 jaar synode? Klik hier.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten