Collectedoel najaarsvergadering van de Bond

In  het Hongaars sprekend gedeelte van Roemenië ligt het plaatsje Valea lui Mihai. Hier woont en werkt Areke Wigmans, lid van de VEG Wemeldinge.

Rond 2003 maakte zij hier kennis met de onvoorstelbare armoede waarin zigeuners leven. Ze voelde dat God haar op deze plaats had gebracht om Hem te dienen. Het viel Areke op dat de meeste zigeunerkinderen niet naar school gingen. Dit betekent dat ze, eenmaal volwassen, geen bestaan kunnen opbouwen. Weer zou dan een generatie verloren gaan in bittere armoede, bedelen en stelen. Met het Roemeense echtpaar Andras (dominee) en Timi (sociaalwerkster) Szabo is ze in 2004 begonnen met het opvangen van twaalf kinderen in een oud huis, onder de naam ‘Stichting Rekab’.

Vandaag de dag ontvangt Areke, in een speciaal voor dit doel ingericht nieuw huis, zo’n zestig kinderen, ’s middags van 12 tot 18 uur als naschoolse opvang. De kinderen worden eerst verzorgd: eventueel gewassen, schone kleren en ondertussen kunnen de anderen spelen en om 13.15 uur is er warm eten, waarna ze begeleid worden in het maken van huiswerk. Tussendoor is er gelegenheid voor spel, wordt er uit de Bijbel verteld, gezongen en muziek gemaakt. Ook ’s avonds zijn er nog activiteiten, zoals verschillende kinderclubs en Bijbels onderwijs. Areke heeft inmiddels een team om zich heen verzameld, waarvan de meesten bij het onderwijs betrokken zijn, maar er is ook een kok en een tuinman aanwezig. Deze mensen moeten allemaal betaald worden.

In het zigeunergedeelte van het dorp wordt er op dinsdag en zondag een kerkdienst gehouden. Eerst gebeurde dat in een klein huisje, maar in 2010 hebben ze, met hulp uit Nederland, zelf een kerkje gebouwd. Ook gaat Areke vaak het zigeunerdorp in om (zieke)mensen te bezoeken en te bemoedigen. Om dit alles te kunnen doen heeft Areke zich de moeilijke Hongaarse taal eigengemaakt en weet ze dat ze Gods onmisbare kracht en zegen nodig heeft.