GRC: Wie zijn wij?

Inleiding

Janneke Doornebal en Jonne Knevel zijn sinds februari begonnen als gemeente-regiecoach (GRC). Deze functie is door de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in het leven geroepen om de VEG gemeenten in Nederland te verbinden, ondersteunen en te inspireren.In de vorm van een interview stellen zij zich voor.


Wat deed jullie besluiten om op deze functie te solliciteren?

Jonne: ‘Toen de vacature onder mijn aandacht kwam, werd ik meteen enthousiast.
Juist ook omdat het best een brede functie is, we mogen begeleiding bieden op allerlei gebieden. Dat maakt het boeiend! Daarnaast voel ik mij sterk verbonden met de Vrije Evangelische Gemeenten. Ik geloof in haar structuur en (diverse) identiteit, haar potentie en betekenis juist voor vandaag! Dat is iets wat ik niet verloren wil zien gaan, maar juist in haar recht wil zetten.’
Janneke: ‘Het lijkt me heel fijn om nog even iets ‘nieuws’ te doen, de laatste tijd voor mijn pensioen. En het ligt heel dicht bij veel wat ik ook voor de SZD gedaan heb en nog doe. En het belangrijkste: Ik hou van de Bond en de gemeenten, daar zet ik me graag voor in!’

Jullie gaan samen aan de slag: Wat maakt jullie tot een goed duo?

Jonne: ‘We zijn allebei best energiek en positief ingesteld, dat werkt aanstekelijk. Daarnaast hebben we allebei een hoop verschillende ervaring in huis, ik op het gebied van jeugd- en missionair werk. Janneke werkt al jaren bij de Bond en kent de gemeenten erg goed. We kunnen dus veel van elkaar leren en elkaar goed aanvullen.’
Janneke: ‘Jonne heeft een frisse blik en frisse ideeën en kan veel dat ik (nog?) niet kan. Ik kan mijn ervaring en netwerk inbrengen, ik denk dat we elkaar heel goed aanvullen. En we vinden het alle twee erg fijn om samen te gaan werken!’

Wat kunnen de gemeenten van jullie verwachten?

Janneke: ‘We gaan ons inzetten om gemeenten zo goed mogelijk te helpen om zich voor te bereiden op de toekomst… Luisteren wat er leeft en proberen om daar zo goed mogelijk op in te spelen, dat aan te vullen, en zo gemeenten helpen om ook in de toekomst van dienst te zijn in Gods Koninkrijk.’
Jonne: ‘We hebben dus vooral veel te bieden! Om te beginnen laagdrempelige maar inspirerende regioavonden, die ingaan op de thematieken waar gemeenten mee bezig zijn of tegen aan lopen. Daarnaast willen we graag ook bij de gemeenten zelf een wat intensievere vorm van begeleiding bieden.’

Welke uitdagingen verwachten jullie?

‘Aan het begin van deze fase is het vooral spannend hoe gemeenten op ons gaan reageren. Hoe zorgen we dat datgene wat we organiseren en doen aansluit bij de behoeften en verlangens van de gemeenten? Hoe krijgen we dat in kaart?’

Het is een project van 2 jaar; wat hopen jullie in die periode te bereiken?

Janneke: ‘Als gemeenten dan wat meer zicht hebben op de manier waarop ze gemeente kunnen zijn en blijven, zijn we al heel erg tevreden. Als er een stuk samenwerking ontstaan kan tussen verschillende gemeenten, zijn we nog tevredener. En als er een paar stapjes gezet kunnen worden op de weg van elkaar in alle verscheidenheid binnen de Bond waarderen en helpen en vasthouden…’
Jonne: ‘En daar sluit ik mij bij aan en ik hoop vooral ookdat het project verlengd wordt hahaha!’