ONS ORGAAN MAART 2021

Het Ons Orgaan van maart is een special over Jodendom

Een magazine over Kerk en Israël. Met verhalen over het leven na de oorlog. Hoe is het om als Joods jongetje te leven na de bevrijding uit Tweede wereldoorlog, in een land waar miljoenen mensen zijn vermoord om wie ze waren Joden. Hoe is het om te leven in een land waar de christenen hun Messias al hebben gezien en de joden nog wachten om hun “Lieve Heer” te kunnen omarmen.

Welke rol speelde de kerk in de karikaturale beelden van Joden en het Jodendom. En wat betekent het om te erkennen dat er is bijgedragen aan antisemitisme, aan pijn en verdriet, door de eeuwenlange traditie van anti-Joodse bijbeluitleg en theologie. “Het is een erkenning dat er m.b.t.de Jodenvervolging een spanningsveld was tussen zwijgen, wegkijken en protesteren.”

In dit nummer van Ons Orgaan lees je hoe je in plaatsen van zwijgen en wegkijken, ook kunt ontmoeten, verbinden en samen feesten. “Laten we toch steeds de mens achter de religieuze etiketjes zien.”

Als je Bijbelse feesten viert, doe dat dan uit liefde voor Jezus en nooit om net te doen alsof je Jood bent. En als je de feesten niet viert, laat het motief dan nooit zijn dat je het Jodendom veroordeelt of dat je van geen band tussen Kerk en Israël wilt weten.

Ga naar de publicatiepagina van Ons Orgaan voor de web versie om meer te lezen over de relatie tussen Kerk en Israël! Op deze pagina staat ook de aanvulling van het maart nummer
Alle feesten op een rij…