ECCE HOMO

A. Marja is de schrijversnaam van de dichter, schrijver, vertaler en essayist Arend Theodoor Mooij (1917-1964). Hij was de zoon van de vrije evangelische predikant ds. M.J. Mooij, de eerste naoorlogse rector van de Theologische School van de Bond, en kleinzoon van ds. Arend Mooij, die aan de wieg van de Bond stond en mede de Beginselen schreef. Eind 1963 zocht Marja contact met ds. P.B. Müller van de VEG Heerde, die een vriend van zijn vader was. Hij wilde belijdenis doen in Heerde en eenmaal een preek houden. Hij bleef een ongelovige-gelovige, zoals zijn vriend dr. J.J. Buskes later in een NCRV-programma vertelde, maar hij wist zich nochtans een ‘christen’.

Marja stierf op 10 januari 1964 en zijn preek bleef liggen. Hij kwam medio jaren ’80 in bezit van drs. Jan H. Karelse en is nu in een klein boekje over Marja opgenomen. Dr. Wim Hazeu, die biografieën schreef over o.a. Marten Toonder, Gerrit Achterberg, Simon Vestdijk en Lucebert, verzorgde een ‘Woord vooraf’. Marja was zestig jaar geleden een vaderlijke vriend voor hem. Seminariumdocent dr. Leo Mietus schreef het gedeelte over Marja’s zoektocht naar een authentieke vorm van geloven.

Het boek is vanaf 22 augustus te bestellen bij het Bondsbureau van de Vrije Evangelische Gemeenten.

Leo Mietus, Ecce homo. A. Marja’s zoektocht naar een authentieke vorm van geloven en zijn onvoltooide preek over Simson met een ‘Woord vooraf’ geschreven door Wim Hazeu.

Uitgave Stichting Seminarium Bond VEG, ISBN 978-90-74894-61-6, 72 pp., € 17,50 (excl. verzendkosten).