Ds. Weststrate pleit voor kerkcodicil: “Steeds vaker wordt afgezien van kerk bij uitvaart.”

Predikant Sjaak Weststrate uit Heerde ziet steeds vaker dat nabestaanden de kerk niet betrekken bij de uitvaart en de wens van een geliefde niet respecteren. Reden om een kerkcodicil bij de leden van zijn gemeente te introduceren. ,,Het kan veel pijn en spraakverwarring voorkomen.”

Predikant Sjaak Weststrate uit Heerde ziet steeds vaker dat nabestaanden de kerk passeren bij het regelen van een uitvaart voor een gemeentelid. ,,De ontkerkelijking speelt hierbij een rol. Kinderen hebben minder met het geloof en kiezen ervoor de kerk niet bij een uitvaart te betrekken. Ze weten wel dat voor hun vader of moeder de kerk belangrijk was, maar vinden het zelf niet belangrijk. ‘We doen wel iets wat in de buurt komt’, zeggen ze. Het is confronterend, omdat het geen recht doet aan de wens van de overledene.’’

Pijn en verwarring

Volgens Weststrate veroorzaakt het pijn en verwarring bij mensen in de kerk. ,,Soms hoor ik van gemeenteleden: ‘Dit klopt toch niet, dominee? Ze had toch een heel andere uitvaart gewild?’ Het doet ze pijn en ze raken verward. Ook in families kan het spanning geven, als blijkt dat één kind wel graag kerkelijke betrokkenheid wenst, omdat pa of ma dat graag had gewild.”

Het kerkcodicil.

Ook speelt mee dat in coronatijd afscheid andere vormen kreeg, zegt Weststrate. ,,Er moet in een kleine groep afscheid worden genomen. Reden om een uitvaart uit te kleden en te versoberen. Zo’n kleine setting maakt het makkelijker dingen die je niet zo wenselijk vindt, af te blazen.”

De predikant vindt het lastig hierover in gesprek te gaan. ,,Het is een vreemde discussie, die ik niet wil aangaan. Je wilt geen gedoe. Maar als ik hoor van nabestaanden dat ze de kerk niet betrekken bij een uitvaart omdat ze zelf niet veel met het geloof hebben, zeg ik wel: Het gaat niet om jullie uitvaart, maar om die van je ouder’.”

Laatste wil

Om verwarring en onduidelijkheid te voorkomen, attendeert Weststrate zijn gemeenteleden op het kerkcodicil. Ze krijgen bij het maandblad een voorbeeld toegestuurd. ,,In het westen van het land, waar de ontkerkelijking al veel groter is, wordt er veel gebruik van gemaakt. In het codicil legt iemand bijvoorbeeld vast dat de kerk bij de uitvaart betrokken moet worden. Door dit codicil bij de kerk onder te brengen, handgeschreven en met datum en handtekening, heeft het ook juridische betekenis en zijn nabestaanden gehouden deze laatste wil uit te voeren.”

Hij hoopt dat niet alleen zijn leden het gebruiken, maar dat kerken in de regio het ook introduceren. ,,Veel mensen denken goedwillend en gaan ervan uit dat de kinderen het wel regelen. Gelukkig is dat ook vaak zo, maar niet altijd. Als militairen worden uitgezonden op vredesmissie, zijn ze verplicht hun laatste wensen kenbaar te maken. Dat is wijs. Het is troostvol voor een familie bij een begrafenis of crematie te weten dat de overledene graag juist dit Bijbelgedeelte gelezen wil hebben. Het heeft zoveel meerwaarde als iemand zelf al aanwijzingen heeft gegeven.”

Foto’s: © Henri van der Beek
Bron: Predikant uit Heerde pleit voor kerkcodicil: ‘Steeds vaker wordt afgezien van kerk bij uitvaart’ | Het beste van de Stentor | destentor.nl