Chapati bakken voor Inuka Bakery

Inuka bakery is een project in Dar es Salaam, Tanzania. Daar wordt komend jaar een bakkerij gaat bouwen waar mensen met een beperking aan de slag kunnen. Vaak leven deze mensen op straat en verdienen ze hun geld door te bedelen. Daar wil Inuka bakery verandering in brengen!

 

Als SZD willen we dat ook ondersteunen. Daarom staat Inuka Bakery als project aanbevolen voor de collecte Werelddiaconaat in februari. Maar naast de collecte kun je natuurlijk ook iets bakken! Wil je iets proeven van de Tanzaniaanse cultuur? Of ben je opzoek naar een leuke brug om anderen over Inuka Bakery te vertellen. Maak eens chapati’s als bijgerecht bij een lekkere kom soep of curry!

Recept:

Benodigdheden:
300 gr bloem
1/2 el zout
2 el zonnebloem olie
200 ml water

Voor de chapati:
1. Doe voor de chapati de bloem met het zout en 200 ml water in een kom en meng goed. Voeg 2 eetlepels gesmolten boter of zonnebloemolie toe, meng nog eens kort en kneed dan ongeveer  5 minuten tot je een elastisch deeg hebt.

  1. Verdeel het deeg in 6- 8 bolletjes. Rol elk bolletje uit tot een grote cirkel en maak er vervolgens een soort slakkenhuisvormige bol van (denk aan een koffiebroodje) door de deegcirkel van je af te rollen tot een dikke rol en dan vanaf rechts op te rollen als een soort slakkenhuis. Rol elk ‘deegslakkenhuis’ met een deelroller uit tot een dunne pannenkoek.
  2. Verhit wat boter of zonnebloemolie in een koekenpan. Leg er een pannenkoek in en bak hem een paar minuten tot de onderkant mooi gespikkeld goudbruin is. Draai hem dan om met een spatel en bak de pannenkoek nog 1-2 minuten, tot deze kant ook mooi bruin is en de chapati gaar. Neem uit de pan en houd zolang warm terwijl je de rest van de chapati’s bakt.

Heerlijk te serveren bij soep of een lekkere curry! Heb je over? In Tanzania eten ze het ook wel eens als ontbijt en dippen ze de chapati in zoete thee. 🙂

Wil je meer weten over het project? Ga dan naar www.inukabakery.org