Plaatselijke verscheidenheid
In de Statuten en het huishoudelijk reglement van de Bond wordt weinig geregeld over de gang van zaken in een plaatselijke gemeente. Dat houdt verband met de kerkvorm, het congregationalisme, die een grote vrijheid en zelfstandigheid van de plaatselijke gemeente beoogt. Daarmee is ook aangeduid dat de gemeenten een zeer grote verscheidenheid vertonen.
Ambten
Wel hebben de gemeenten zich verplicht om alleen diegenen als predikant te beroepen die in de Bond beroepbaar zijn gesteld. Er zijn vrouwelijke en mannelijke predikanten. In de meeste gemeenten kent men vrouwelijke en mannelijke ambtsdragers. Het is niet ongebruikelijk dat niet-ambtsdragers een aandeel hebben in pastoraat, verkondiging, catechese en bijbelstudie.
Sacramenten
Sacramenten worden in de praktijk door predikanten bediend, gemeenten bepalen echter zelf wie zij uitnodigen om in hun midden Sacramenten te bedienen. In alle gemeenten is een open Avondmaal. In sommige gemeenten worden kinderen toegelaten tot de viering van de Maaltijd van de Heer. Alle gemeenten kennen de kinderdoop, sommigen kennen ook de geloofsdoop.
Liturgie
De kerkdiensten lijken in Vrije Evangelische Gemeenten in eerste instantie op doorsnee protestantse diensten. De liturgie is overwegend sober van karakter. Een deel van de predikanten draagt een toga. De liederenkeuze tijdens de diensten is breed. Elke gemeente bepaalt zelf welke liederenbundel gebruikt wordt. Dit houdt in dat in veel gevallen uit het Liedboek voor de Kerken wordt gezongen. Maar in sommige gemeenten zingt men ook uit de oude hervormde bundel (1938), de Bundel van Johannes de Heer of Opwekking. Graag wordt ook gebruik gemaakt van een veelvoud aan liederen die in omloop zijn.
Geloofsgemeenteschap
Het gemeentelijk leven wordt veelal gekenmerkt door een sterke gemeenschapszin. Dat heeft te maken met bovengeschetste kenmerken van de gemeenten, maar ook de omvang van de gemeenten speelt daarin een rol, zodat de gemeenteleden doorgaans geen vreemden voor elkaar zijn.
Ledenvergadering
In alle gemeenten wordt een ledenjaarvergadering gehouden, waar het gemeentelijk beleid vastgesteld wordt, de financiën worden besproken en waar verkiezing van ambtsdragers plaats vindt. De dagelijkse leiding in de gemeente is in handen van een kerkenraad, voor het beheer van financiën en gebouwen vaak bijgestaan door een commissie van beheer.
Plaatselijk actief
Veel gemeenten zijn lid van een plaatselijk (be)raad van kerken. Zending en evangelisatie verheugen zich van oudsher in een grote aandacht van de gemeenten. Op dat gebied wordt ook vaak samengewerkt met andere kerken.
Landelijk bescheiden
Door hun omvang en hun pretenties nemen de Vrije Evangelische Gemeenten een bescheiden plaats in op de kerkelijke kaart van Nederland. Niettemin hopen zij met hun specifieke kenmerken hun aandeel te leveren in de gemeenschappelijke roeping waar heel de Kerk van Christus voor staat.
Zending
Via de Stichting Zending en Diaconaat ondersteunen de gemeenten samen projecten in binnen- en buitenland.

Filmplezier bij opnames van het boek In Christus één?
Verder Lezen

VEG Beverwijk Straalt!
Verder Lezen

VEG Goes aan de slag met: Straal!
Verder Lezen

Meld je aan voor de cursus pastoraat!
Verder Lezen

VEG Nieuwvliet 150 jaar!
Verder Lezen

Morgen is het zover!
Verder Lezen

Straal! Een bezinningsdag over aantrekkelijk gemeente-zijn
Verder Lezen

Terugblik Veilige kerk
Verder Lezen

VEG Harkema gastkerk kerkdiensten van Omrop Fryslân in januari 2022
Verder Lezen

Podcastserie over Openbaring
Verder Lezen

Niet weer… Een bemoediging voor vandaag
Verder Lezen

Ds. Weststrate pleit voor kerkcodicil: “Steeds vaker wordt afgezien van kerk bij uitvaart.”
Verder Lezen

GETROUWD!
Verder Lezen

Meer over ‘De vijf vingers’
Verder Lezen

Leersessie Zelfzorg en Veerkracht
Verder Lezen

Erkenning verleend aan Froukje Wesseling
Verder Lezen

Heb je Mij lief?
Verder Lezen

EMERITAAT ds. Sjoerd vd Velde
Verder Lezen

Pasen – Lock Free
Verder Lezen

COVID-ROUTEKAART VOOR KERKEN
Verder Lezen
1 gedachte over “Plaatselijke gemeenten”
Reacties zijn gesloten.