Pasen en een raadsel door Leo Mietus

Het was een bijzondere Paasviering. De Zendingskerk in Ermelo was afgeladen vol. En zoals elk jaar werd er na de dienst een kring gevormd rond de binnenste cirkel van het kerkhof, dat achter de kerk ligt. Er werd gezongen en gelezen over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Daar, op dat kerkhof liggen Hermanus Willem Witteveen begraven en de broers Arend en Marinus Mooij, die de Bond hebben gesticht. Over hun graven gaat het hier. De stenen, die in slechte toestand waren zijn gerestaureerd. Dat is gebeurd in opdracht van het Seminariumbestuur, omdat je zorgvuldig wilt omgaan met je voorgangers. En ook graven horen bij het erfgoed van onze geloofsgemeenschap.

Op de foto kun je ds. Kim de Berg van de Zendingskerk zien. Ze staat vlak bij het graf van Witteveen met een bloemstuk in haar handen. Ook de gerestaureerde grafstenen van de Mooij’s zijn te zien. Maar hoe zagen die er eerst uit? De laatste regels op de grafsteen van Arend vormden echt een raadsel. De steenhouwer kon ze niet ontcijferen en er waren geen foto’s. Hoe dit raadsel ontsluierd is, kunt u lezen als u hierop klikt. Dan neem ik u mee naar het raadsel van een oude steen en kunt u nog meer foto’s zien.